Effectief dweilen

Dweilen van de vloer zorgt ervoor dat je alle rotzooi van kruimels tot stof weghaalt. Stofzuigen haalt doorgaans een groot gedeelte weg, maar om het volledig af te maken dien je de vloer te dweilen. 

Door effectief te dweilen zorg je ervoor dat je geen schade aan de vloer krijgt, zoals vervelende vlekken of afdrukken. In het artikel vind je informatie hoe je effectief kunt dweilen. 

Effectief dweilen

Stofzuigen

Het is handig om de ruimte van te voren te stofzuigen om vervolgens te gaan dweilen. Je haalt namelijk het grove vuil weg en dan maak je het voor een dweil eenvoudiger om het laatste vuil volledig mee te nemen. De dweil blijft daarnaast ook langer schoon en hoef je minder vaak de dweil te spoelen in het sopje. Dit zorgt er weer voor dat je minder water nodig hebt en het sopje minder snel vies wordt. Zoals je hoort is het een win win situatie. Lees hier meer over hoe je het beste kunt stofzuigen

Haal obstakels weggehaald

Wanneer je gaat dweilen zorg dan dat zo veel mogelijk obstakels weggehaald worden. Denk aan stoelen, krukjes etc. Het zijn voornamelijk de lichte meubels die eenvoudig te verplaatsen zijn. Zware meubels kun je laten staan. Hierdoor kun je namelijk de ruimte in een keer goed dweilen.

Mocht je een huisdier in het huis hebben lopen, zorg dan dat het de ruimte niet betreed. Mocht dit wel gebeuren zie je de pootafdrukken zeer goed en dan kun je in principe opnieuw beginnen.  

Maak gebruik van een goede dweil

Een dweil die versleten is, maakt niet goed schoon. Zorg dus dat deze na een tijdje wordt vervangen  om het dweilen ook weer eenvoudiger te maken. Een goede dweil neemt meer vuil op en je zult een veel beter resultaat krijgen. Je bent dan na een keer dweilen ook direct klaar en kunt dan genieten van een blinkende vloer. 

Schoonmaakmiddel kiezen

Het dweilen van een vloer is een ding, maar het toevoegen van de juiste schoonmaakmiddelen is het tweede. Er zijn diverse soorten vloeren en dus ook verschillende middelen om het effect van schoonmaken te krijgen. 

Voor marmeren en houten vloeren mogen absoluut NIET schoongemaakt te worden met zure middelen. Gebruik groene zeep voor deze vloeren. Voor keramische tegelvloeren, marmoleum, laminaatvloeren of pvc vloeren kun je allesreiniger gebruiken. 

Wanner je kijkt in de gootsteenkast, dan zijn deze ook gevuld met standaard middelen voor huis, tuin en spullen. Deze kunnen ook zeer effectief zijn. Zo is het maken van een sopje met soda en een scheut schoonmaakazijn zeer goed voor het ontvetten, ontkalken en uiteraard het schoonmaken van een oppervlakte. 

Kies geen chloor, omdat het de vloer niet op de juiste manier reinigt en ontvet. Pas ook op dat je een hardhouten vloer met vloerwas nooit doet dweilen. Mocht dit wel gebeuren dan bestaat er een grote kans dat er water tussen de planken komt en het hout wordt beschadigd. 

Heet water is niet goed

Heet water gebruiken in een sopje is niet verstandig. Gebruik lauw water of koud water, al lauw water veel beter is in het verwijderen van vuil. 

Waarom je geen heet water moet pakken komt voornamelijk doordat heet water te snel verdampt en zeepresten achterlaat op de vloer. Dit resulteert tot vervelende strepen en creëert een plakkerig effect. Als je naderhand eroverheen loopt dan zullen er voetafdrukken ontstaan die ook zichtbaar blijven. 

Wees zuinig met schoonmaakmiddel 

Teveel schoonmaakmiddel gebruiken kan zorgen voor een vettige laag op de vloer en dit geeft een doffe waas weer. Dit zorgt wederom voor de zichtbaarheid van voetafdrukken. Op iedere verpakking staat een verhouding weergegeven, probeer hier ook niet overheen te gaan. Dan kun je namelijk genieten van een vloer die optimaal schoon is gedweild. 

Maak de vloer niet drijfnat

Te veel water gebruiken tijdens het dweilen is niet praktisch. Je vergroot namelijk de tijd dat het moet opdrogen en duurt het langer dat het volledig opgedroogd is. Te langzaam opdrogen vergroot weer de kans dat er iemand met zijn voeten erover loopt en weer afdrukken zichtbaar zijn. 

Wring de dweil goed en dan zul je minder water aan de dweil hebben. Dan kun je de vloer dweilen en hoef je niet te lang te wachten. 

Wanneer sopje vervangen?

Tijdens het dweilen dien je de dweil regelmatig te verversen. Je kunt namelijk niet dweilen met een vieze dweil. Het nadeel van verversen is dat de rollen worden omgedraaid. De dweil wordt schoon, maar het sopje wordt viezer en viezer. Als de dweil niet goed schoon wordt van het sopje, is het tijd om het sopje te verversen. 

Wanneer je te laat het sopje ververst zul je denken dat de dweil schoon is, maar in werkelijkheid neem je viezigheid weer mee terug en dweil je vuil over de vloer. Je maakt de oppervlakte vies in plaats van schoon. 

Handige tip: Pak twee sopjes. Een bak met water om de dweil te spoelen en de andere bak met water met een middel toegevoegd. Dan zul je langer het sopje kunnen gebruiken en bespaar je op het gebruik van schoonmaakmiddel, de tijd en water. 

Hoe dweil je? 

Als je gaat beginnen met dweilen kun je random ergens starten, maar je wilt voorkomen dat je vast komt te zitten en dat je over de net gedweilde vloer moet lopen. Begin in de hoek en werk richting een uitgang. Maak ook rechte banen om zo een strak gedweilde vloer te krijgen en geen strepen ontstaan. 

Een hardhouten vloer met polyurethaan lak kun je wel dweilen. Je moet dan wel goed met de nerf van het hout mee dweilen. Met structurele vloeren is het beter om in achtjes (8) te dweilen. 

Nadrogen van de vloer

De vloer is gedweild is het mogelijk om de vloer na te drogen. Je zorgt voor een mooier resultaat zonder dat je strepen of vlekken ziet. Je kunt dit ook doen door de vloer te voorzien van frisse lucht. Zet een duur of raampje open om de vloer optimaal te laten drogen. 

Meubels terugplaatsen

Als de vloer droog is kun je de meubels weer terugzetten. Zorg dan dat je deze direct schoonmaakt, met name de onderkant van de pootjes. Dan voorkom je dat de vloer ook niet vuil wordt van de meubels. 

Dweil reinigen

Na het dweilen van de vloer moet je alleen nog de dweil reinigen met afwasmiddel. Spoel de dweil onder de kraan af en laat de dweil drogen. Dan kun je de dweil opbergen en behoud het de kwaliteit om de volgende keer weer gebruik te maken van een goede dweil. Laat je de dweil nat in een emmer liggen, dan is het mogelijk dat er schimmels en bacteriën ontstaan. 

Er zijn ook dweilen die gewassen kunnen worden in een wasmachine. Hopelijk kun je nu zelf de ruimte dweilen op een zeer effectieve manier zonder de vloer te beschadigen. 

Deals
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens