De manier van stofzuigen

Stofzuigen is een van de taken in het huishouden die in veelvoud voorkomt. Wanneer er kruimels op de grond liggen, pak je de stofzuiger en maak je de vloer weer schoon. We geven hier tips over hoe jij een echte professionele stofzuiger kan worden in het huishouden. 

Naast het goed stof zuigen is het gebruik van een stofzuiger ook zeer belangrijk. Wanneer een stofzuiger niet meer werkt, komt dat voornamelijk omdat de stofzuiger niet op de juiste manier gebruikt wordt. 

De manier van stofzuigen

Snelheid is domheid

Met haast stofzuigen is net als droog maken met de kraan open. De stofzuiger heeft een bepaalde zuigkracht om deeltjes en stofjes op te zuigen. Hoe sneller je gaat, hoe meer moeite een stofzuiger heeft om al deze deeltjes weg te werken en op te zuigen. Geef de kans aan de stofzuiger om het werk goed te doen en behoud de rust. 

Het resultaat van te snel stofzuigen is doorgaans dat de persoon alleen maar geïrriteerd raakt, dat de vloer nog steeds vies is en zul je deze irritaties af reageren op de stofzuiger. Je zult dus kwaad zijn op een apparaat dat jij bestuurd en zelf de verkeerde handelingen uitvoert. Klinkt niet heel gezond eigenlijk. Hoe de rust en  laat de stofzuiger zijn werk doen. 

Verschillende richtingen 

Wanneer je de mat of tapijt gaat stofzuigen, is het belangrijk om het vanuit verschillende richtingen te doen. Door goed te bewegen komen stofdeeltjes los te zitten en is het eenvoudiger voor een stofzuiger om het vuil op te zuigen. 

Verwijder grotere items  

Voordat je begint met stofzuigen is het handig om even grotere spullen te verwijderen. Een stofzuiger kan dit doorgaans niet wegzuigen en het zorgt voor een vervelende obstakel. Wanneer je dit wel opzuigt dan ontstaat er meestal een opstopping en gaat de stofzuiger vacuüm zuigen. 

Als je dit toch wel doet, dan zul je de binnenkant gaan beschadigen en dat verkort de levensduur van de stofzuiger. 

Vegen als voorbereiding

Met de stofzuiger is het meestal vervelend om de rand te zuigen. Je kunt dit ook doen door de bezem te pakken en de randen van te voren te doen. Dit resulteert dat je eenvoudiger kan stofzuigen en ook alle stof weghaalt. Daarnaast beschadig je de plinten en de stofzuiger in stuk minder. Ken je het geval dat iemand met de stofzuiger vol tegen een kastje aankomt? Dat is niet goed! 

Bekijk de plinten in de keuken maar eens na het stofzuigen, dan zul je merken dat de bezem pakken een handige oplossing is om het huis volledig schoon te maken. 

Stofzuigerzak

De stofzuigerzak is belangrijk om op tijd te vervangen. Wanneer de zak vol begint te raken, zul je merken dat de zuigkracht minder wordt. Dan is het ook handig om direct de zak te wisselen en weer verder te gaan op volle toeren. Een zak die vol is, is ook vol en kan niet extra gevuld worden. Mocht je toch doorgaan dan zul je oververhitting creëren en dat is ontzettend slecht voor een stofzuiger.

Stofzuigerfilter 

Naast de zak heeft de stofzuiger ook een filter. Het is belangrijk om deze regelmatig te controleren en schoon te maken. Hoe viezer de filter is, hoe minder goed de stofzuiger kan zuigen. Na een tijdje zal de filter zo vies zijn, dat deze vervangen moet worden. Je kunt gebruik maken van wegwerpfilters en deze gaan doorgaans 6 maanden mee. Kies je voor wasbare filters, dan dien je deze om de 3 maanden te vervangen. 

Hopelijk gebruik je nu de stofzuiger optimaal en kun je profiteren van een echt schoon huis. 

Deals
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens