Schoonmaken van het huis

Het schoonmaken van het huis is niet altijd een prettige klus binnen het huishouden. Vroeger werd dit door de mannen overgelaten aan de vrouwen, maar tegenwoordig wordt het zowel door de man als door de vrouw gedaan en zijn de rollen eerlijker verdeeld. 

Om het schoonmaken praktischer te maken en minder tijdrovend, zijn er een aantal tips die jou hierbij kunnen helpen. Hierdoor wordt het schoonmaken een stuk prettiger en eenvoudiger. 

Schoonmaken van het huis

Plannen!!

Het is een systeem dat bij sommige huishoudens al geïmplementeerd is, het takenbord. Je kunt standaard taken zeer eenvoudig verdelen over het hele huishouden. Hierdoor verdeel je de taken en hoeft niet een persoon altijd de taken op zich te nemen. Het takenbord verdeeld taken en biedt overzicht aan het hele huishouden. Het is dan wel nog de kunst dat iedereen de taken uitvoert, dat is namelijk bij kinderen niet altijd het geval. 

Het takenbord kan op diverse manieren ingevuld worden. Je kunt een dagplanning maken, een weekplanning of een maandplanning. Je kunt standaard klusjes opschrijven en als het nodig is ook extra speciale klusjes die eens per jaar voorkomen. Het zorgt ervoor dat iedereen weet dat het moet gebeuren en kunnen ze het incalculeren met hun tijdsindeling van de dag. 

Het leuke aan een takenbord is dat je ook kunt wisselen en kunt rolleren van klusjes. De ene week schoonmaken en de andere week het vuilnis buiten zetten. Het is belangrijk om toch  samenhorigheid te creëren door samen het huis op te ruimen en netjes te houden. 

Handige tips

Enkele tips die het schoonmaken nog gemakkelijker maken en dagelijks toepasbaar zijn. Dit zou eigenlijk automatisch gebeurd moeten worden. 

Wasgoed sorteren; Probeer je was direct te sorteren. Gooi de was die gewassen moet worden in het washok en de kleren die je nog aan kan doen, hang die op in je kamer. Zo wordt het duidelijk voor de persoon die de was moet aanzetten en wordt er ook niet geklaagd dat een shirt niet gewassen is. 

Opmaken van het bed; Het klinkt zeer simpel en dat is het ook zeker. Het kost nog geen 1 minuut om even je bed te fatsoeneren. Het zorgt er namelijk voor dat je kamer een veel nettere uitstraling heeft. 

Opruimen; Zorg dat gebruikte spullen direct opgeruimd worden. Je zult merken dat het een stuk eenvoudiger is, als je een glas moet afwassen in plaats van 10 glazen. Als een iemand dit niet doet dan zul je een sneeuwbaleffect hebben en zal de afwas opstapelen. Dit geldt ook met spullen. Probeer de spullen die je hebt gebruikt naderhand meteen weer op te bergen zodat niemand er meer last van heeft. 

De vaatwasser in en uitruimen; Wederom weer zeer simpel. Heb je afwas, zet het dan direct in de vaatwasser in plaats van op het aanrecht. Het kost letterlijk 10 seconde van de tijd. Is de vaat nog bezig, dan kun je het wel op de aanrecht zetten, maar zorg dan wel dat naderhand de vaatwasser wordt uitgeruimd. 

Zoals hierboven al genoemd is, is het zeer eenvoudig om een sneeuwbaleffect te creëren. De eerste doet het niet, dan doet de rest het ook niet, totdat het een keer moet gebeuren. Dan wordt de persoon in kwestie aangewezen en kost het veel meer tijd om het klusje af te handelen.

Wees slim en voorkom langdradige klusjes. 

 

Deals
Alle blogcategorieën
Bekijk deze artikelen dan ook eens